top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teras ve balkonlarda su yalıtımı nasıl yapılır?

Teras ve balkonlar sürekli olarak doğa koşullarına açık olduğu için su etkisine karşı korunmalıdır. Peki bu koruma nasıl yapılmalıdır? 

a) Yeni yapılan binalarda su yalıtımı günümüzde en kolay ve ucuz yalıtım yöntemidir. Yapılacak seramik kaplama altına çimento, poliüretan, bitüm vb. esaslı malzemelerle sürülerek uygulanır. Oldukça etkilidir.  Yapıştırma veya serme tekniğiyle yapılan teras yalıtımları da mevcuttur. Fakat yalıtım yapılacak alan küçük ise sürme esaslı yalıtım her zaman daha etkilidir.

 

b) Mevcut terasınız veya balkonunuz da su kaçağı sorununuz var ise işler biraz daha zordur.

Genellikle sorulan soru şu olur: Acaba kaplamayı sökerek mi yalıtım yapalım, yoksa kaplama üzerine mi yalıtım yapalım?

Yaşanan mekanlarda kırma, moloz taşıma vb. inşai işlemler her zaman istenmeyen işlerdendir. Bu nedenle çok büyük çoğunluk kırmadan yalıtım yapma yolunu tercih ediyor. Eğer mevcut seramik üzerine açıkta kalacak biçimde su yalıtımı yapılacaksa buradaki yalıtım malzemesinin sıcak, soğuk, UV etkisi ve üzerinde dolaşmaya dayanıklı olmalıdır.  

Islak hacimlerde su yalıtımı nasıl yapılır?

Islak hacimlerde su yalıtım sorunu varsa, genelde seramik altına yalıtım yapılması gerekmektedir.  Eğer bu mümkün değilse şeffaf PU esaslı malzemeler veya derz fugalarının sıvı malzemelerle emprenye edilerek  yalıtılması yoluna gidilir.  

Nedir?

Yapıları ve yapı elemanlarını tahrip eden etkenlerin en önemlisi muhtemelen suyun verdiği hasardır. Suyun yapı elemanına verdiği korozif etkiler ve don hasarı yapı elemanında ve yapıda geri dönülemez tahribata neden olmaktadır. Bu nedenle su etkisi altında kalan veya kalma ihtimali olan yapı elemanlarının mutlaka suya karşı yalıtılması çok önemlidir.

Teras su yalıtımı yapılması

Su Yalıtımı

bottom of page